Friptura de vita cu legume sotate

 Astazi am gatit  vita cu legume sotate, pentru ca pur si simplu imi doream sa fac ceva rapid si cat de cat ok.

Jumatate de ora a cam durat toata nebunia si sincera sa fiu partea cea  mai "dificila " a fost taierea legumelor. Vita o pusesem la marinat de dimineata intr-un sos de barbecue cu mango pentru a obtine o crusta caramelizata.

Vita o puteti prepara  atat la cuptor cat si pe grill. Cat timp am taiat legumele am pus vita pe grill-ul electric de la Tefal. Acest grill este secretul meu cand vine vorba de preparea fripturilor, nu de alta insa iti seteaza timpul optim in functie de grosimea carnii si te atentioneaza cand carnea ajunge la un anumit nivel. In cazul meu mi-am dorit ca friptura sa fie medium , ca sa o pot savura pe indelete. 

Dupa ce am finalizat taierea legumelor, le-am sotat putin, dupa ce  am calit putina ceapa cu usturoi pentru extra gust.  Eu am folosit ardei grasi, vinete, dovlecei si ciuperci,insa fiecare poate folosi ce legume doreste. dupa gust.

Recunosc ca ultima oara cand am gatit vita am facut-o talpita si am zis sa mai fac o incercare, dupa ce am lasat-o aproximativ 12 minute pe grill, rezultatul a fost unul delicios. Eu mancand picant ,am adaugat si putin piri piri pentru un gust mai intens.


In cazul in care nu  stiti vita poate fi gatita in mai multe feluri in functie de preferinta fiecaruia, Daca doriti sa experimentati  prepararea vitei , va indemn sa cititi si informatiile de mai jos, va asigur ca sunt de folos, eu la inceput nu m-am interesat si rezultatul a fost unul not to good . 

  • Rare( in sange) -care se gateste 2 minute pe o parte si doua pe cealalta parte si in proportie de 70 % carnea este cruda.
  • Mediu rare-se gateste 3 minute pe fiecare parte. Specialistii sustin ca aceasta este forma ideala in care friptura de vita este cea mai buna , fiind foarte suculenta si avand o aroma extraordinara,
  • Medium -care se gateste  5-6 minute pe fiecare parte. Pentu mine este varianta ideala, nici prea in sange, nici prea talpa.
  •  Medium-well- se gateste 8  minute pe fiecare parte. 
  • Well done- se gateste 10-12 minute pe fiecare parte. In aceasta varianta carnea isi pierde din suculenta si savoarea. Daca friptura este prea bine facuta, exista riscul ca ea sa se intareasca si nu mai fie comestibila, cum spun multi e "talpa".
Timpul de gatire pe care l-am mentionat mai sus se aplica pentru o friptura de vita cu  o grosime de 2 cm . In cazul in care doriti sa experimentati cu fripturi mai mari, va recomand sa va informati inainte pentru a avea rezultatul dorit. 

Voi cum gatiti vita, ati avut probleme ca si mine ?



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inspiratie pentru cadourile de Craciun

Aliatul meu in zilele foarte agitate

Racos